Pages

Thursday, January 10, 2013

Vad händer 2013?

Del 1 Världen

Det ser onekligen lite lugnare ut rent generellt inför det just påbörjade året. Världen håller kanske på att komma igen efter en längre svacka som inledes i och med finanskrisen 2008? Eller så har eländet just börjat och vi kommer när året närmar sig sitt slut se tillbaka på ett hemskt och turbulent år med stora kriser och social oro.

Sanningen ligger nog någonstans mitt emellan. Till att börja med kommer Europa att fortsätta sin ökenvandring, länder som Spanien, Portugal och i viss mån Italien kommer ha det fortsatt tungt. I Grekland kommer vi få se en regeringskris med påföljande nyval. Det nynazistiska Gyllene Gryning kommer att klättra mot 15 procent av rösterna. Dock blir det vänsterradikala Syriza största parti vilket innebär att Grekland till slut lämnar Eurosamarbetet. 

För Tysklands del så kommer Angela Merkel att röstas bort, hon är fortfarande populär men hennes koalitionspartner FDP kommer åka ut Bundestag vilket gör det omöjligt för Merkel och hennes CDU att regera vidare. Det troliga är att socialdemokraterna tillsammans med de gröna bildar ny regering. 

EU går mot ett extremt viktigt år, kärnländerna som är med i Eurosamarbetet kommer att stärkas med nya gemensamma regler för ländernas banker. Utåt sett pratas det om tillväxt och nya möjligheter men på något sätt skorrar det falskt. 

USA kommer såklart ha en fortsatt central ställning i världen. Dock har den enda supermakten stora stora problem, framförallt med sitt skenande budgetunderskott. Skulden är snart över 100 procent av BNP och denna trend kommer att förstärkas under året. Kongressen kommer såklart att förhindra en statsbankrutt men man tar heller inte tag i problemet på djupet. Obama kommer under 2013 att arbeta fram en plan för en skuldavskrivning men detta läcker inte ut till marknaden vilket gör att börsen vid årets slut stänger på plus minus noll. 

Till sist kommer draken i öster att börja hosta allt med betänkligt. Väst  kan inte räknas med dess draghjälp i samma utsträckning men tack vare sina enorma valuta reserver kommer 2013 rent tillväxtmässigt bli ett hyfsat år för Kina. 

Summa summarum blir det inte ett alltför muntert år. Dock så kommer det heller inte utlösas någon akut kris. Förhoppningsvis använder sig världens ledarskikt året på ett klokt sätt för att på allvar börja ta tag i de stora utmaningarna som väntar alldeles runt hörnet.  

Wednesday, January 9, 2013

Hade jag rätt 2012?

Döm själva här kommer föra årets krönika igen. Själv är jag rätt nöjd med resultatet även om jag sparkade in en hel del öppna dörrar.

Om ni inte orkar läsa igenom återanvänt material så kommer den första delen av utblicken för 2013 imorgon! 

Utblick över 2012 del 1

 Politik; nationellt och internationellt
Vi kommer i Sverige att under det kommande året få se en socialdemokrati som inte riktigt kan hitta sig själv. Det kommer ta längre tid än ett år för partiet att komma ur ut sin djupaste kris någonsin. Ändå tror jag att S kommer sakta men säkert klättra upp mot 30 procent av väljarstödet men med Håkan Juholt som partiledare så har jag svårt att se man kan nå högre. När 2012 når sitt slut kommer han dock att sitta kvar och läget mellan de politiska blocken kommer att vara 50/50.

I USA kommer Barack Obama att väljas om för en andra termin i vita huset. Amerikanerna röstar ogärna bort en sittande president och det republikanska startfältet ser inte direkt skrämmande ut. Den som vinner det republikanska primärvalet kommer enligt mig hetta Mitt Ronmey, en rätt så stel och intetsägande politiker som förespråkar lägre skatter och mindre statlig inblandning, inte direkt det som USA idag behöver…

I det kommunistiska Kina kommer vi under året få se mer tecken på ökad oro i landet, protester mot diktaturens förtryck kommer bli tydligare. Landet visar upp imponerande tillväxttal men det sker också till ett högt pris, både mänskligt och miljömässigt, frågan är hur många år detta kan fortgå? I Europa kommer Nicolas Sarkozy att förlora president valet mot socialisten Francois Hollande, detta är någon som förstärker den röda omsvängningen i Europa som inleddes med socialdemokraternas maktövertagande i Danmark under 2011.


Utblick över 2012 del 2

Nu har det kommit till den andra delen av utblicken för 2012 som just har tagit sina första stapplande steg, en del som fokuserar på hur det kommer att gå för Sveriges ekonomi.

Till att börja med så kommer Sverige att få det tufft, i och med att vi är ett extremt exportberoende land med en mycket sjuk omvärld så kommer vi i år att se en sjunkande tillväxt. Regeringen fortsätter på den inslagna "spara i ladorna" vägen och gör i princip ingenting. Anders Borg kommer även i år att breda på med metaforen om kommande stormar och att det mullrar vid horisonten. En vision för hur Sverige på sikt ska utvecklas kommer även i år att lysa med sin frånvaro. Om det vill sig illa kommer Alliansen att fortsätta att sälja ut de statliga tillgångarna, kvarvarande posten i Nordea ligger risigt till för en försäljning. Allt detta för att knapra av någon procent på statsskulden, enligt mig skulle dessa pengar göra bra mycket mer nytta genom en upprustning av framför allt den åldrande och eftersatta svenska järnvägen.

Bostadspriserna kommer att fortsätta att gå ner, ja precis för den som inte insett det så har vi en lång period med fallande priser framför oss. I Göteborg och Malmö har de redan sjunkit med över 10 procent det senaste året och Stockholm lär följa efter. Självklart faller det på sin egen orimlighet att priserna enbart kan gå upp. Mycket av de senaste 20 årens prisuppgång bygger på att Svensson har belånat sig upp över öronen till historiskt sett låga räntor, att en sådant lånekarusell till slut spårar ur behöver man inte vara nationalekonom för att inse.

Alltså 2012 blir inget direkt trevligt år för svensk del men hur ser det ut för resten av världen?

Utblick 2012 del 3

Dags för sista delen i utblicken över 2012 och det har blivit dags för den internationella ekonomin. Ja inte ser det speciellt bra ut just nu och det kommer det heller inte att göra när året är till ända. Jag ser framför mig ett Europa som kämpar för sin överlevnad som det ser ut idag, det kommer bli en hård fight om huruvida Euron överlever eller inte, jag hoppas den gör det men det är tyvärr långt ifrån säkert. Annars finns det fullt med strukturella problem i Europa som kommer att göra sig påminda under året, strejker och protester mot sociala orättvisor kommer att bli allt vanligare under året. Enda anledningen till att egentligen vara lite positiv är att det finns en stark vilja att hålla ihop EU och den gemensamma valutan, en vilja som jag tror kommer att leda till uppgörelser som för bara något år sedan inte ens var påtänkta.
USA fortsätter att slå rekord i budgetunderskott, även om det är världens största ekonomi så är underskottet uppe i alarmerande höga nivåer även relativt sätt, snart 100% av BNP. Landet har dock stora resurser och bland befolkningen finns det också enorma tillgångar. Det som behövs är sänkta militärutgifter och högre skatter. Detta rimmar dock illa med den amerikanska självbilden, högre skatter är socialism och USA ska vara världens räddare i nöden. Alla vet att något måste göras men 2012 kommer det inte att ske, frågan är inte huruvida om USA ska ta tag i sina ekonomiska problem utan när de kommer göra det och vilka konsekvenser det får.

Kina kommer att fortsätta växa i snabb takt, dock har inflationen tagit fart och den kommunistiska regimen försöker dra i bromsen. Även om detta lyckats har det under senare tid kommit oroväckande signaler om att landet står inför en sprickande bostadsbubbla, sådana bubblor brukar i regel föra med sig otrevliga följdverkningar, så även i Kina.

Den enorma skuldkris som framförallt västländerna lider av kommer ta decennier att komma loss ifrån. Att komma bort från en ett system hela tiden orsakar allt större kriser blir minst sagt en stor utmaning. 2012 är året då vi i alla fall kommer att lyfta blicken en smula och se att det inte går att ha evig tillväxt i en ändlig värld.



Efter denna återanvändning kommer det två inlägg som ger prognosen för det nyss påbörjade året.